Posted by: hafsah | April 6, 2008

Vokal penyanyi nasyid lebih mantap

Oleh Hafsah Mohamed

Nilai: Vokal yang dimiliki oleh penyanyi nasyid adalah lebih baik dan mantap berbanding penyanyi rock, R&B mahupun…

Click Here…

Carta Nasyid IKIM.FM
Nasyid Tube
Raihan
Mestica
UNIC
Nasyeed.com

irama malaysia. Jika diberi lagu berentak pop atau balada kepada penyanyi nasyid, mereka mampu melakukan dengan baik. Tetapi penyanyi rock atau R&B tidak mampu menyanyikan lagu nasyid.
Hal ini diakui oleh pengurus dan penyanyi kumpulan Nowseeheart, Mohd Huzaimi Mohd Zaini, 31 tahun apabila memperkatakan mengenai tahap vokal penyanyi nasyid. “ Vokal penyanyi nasyid lebih mantap kerana mereka menggunakan teknik bacaan dalam al-Quran seperti taranum yang membolehkan nyanyian mereka lebih harmoni, penyanyi biasa tidak mempunyai teknik seperti itu,” katanya.
Beliau juga menjelaskan lagu-lagu yang dinyayikan oleh kumpulan nasyid lebih kepada hubungan cinta manusia kepada tuhan, maka penghayatannya lebih mendalam. Berbanding apabila menyanyikan lagu trend masa kini yang lebih berunsurkan hubungan cinta sesama manusia.


Responses

  1. Setuju sgt dgn komen dr akhi huzaimi, cuba ambil contoh penyanyi2 nasyid senior kt msia ni mcm nazrey johani, Ust Asri Rabbani, & Munif ahmad, banyak lagu2 yg mereka dendangkan cukup menyentuh hati wlupun kadangkala simple lirik dia.mungkin org2 cam diorang nie lebih menghayati apa yg diorang nk sampaikan ikhlas utk berdakwah.tu yg kdg2 bleh smpi menangis klu dgr lagu2 dr diornag..x caya? sbg contoh, cuba korang dgr lagu “kau sahabat kau teman” dendangan Hijjaz dlm album pelita hidup diorang masa duk sorang2 waktu malam.ramai yg boleh smpi menangis kut..(*sorry x ingat album pelita hidup no brp, tp rasanya yg tajuk dia perjalanan)

  2. nasyid adalah seni juga…jadi kita sebagai manusia memang perlukan hiburan, tak kisah lah dengar lagu ape pun yang penting kita mendengar dan menhayati liriknya…andai kat liriknya tak elok jangan dibuat peringattan pulak!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: